24 - 11 - 2019

Superfoods - powiedz TAK polskiej superżywności!

Czym są wspomniane superfoods? Superfoods, czyli inaczej superżywność, to produkty, których właściwości uznawane są za prozdrowotne - połączenie unikalnych wartości odżywczych znajdujących się w tych produktach wzmacnia układ odpornościowy, a także zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca czy nowotwory. Do kolejnych zalet superżywności zaliczyć możemy to, że są to produkty naturalne, nieprzetworzone przemysłowo, zazwyczaj także niskokaloryczne. Bogate w składniki odżywcze, dużą ilość antyoksydantów, witamin, nienasyconych kwasów tłuszczowych, sprzyjają zdrowiu i - spożywane regularnie - pozwalają cieszyć się dobrą kondycją naszego organizmu przez lata. 

Moda na spożywanie nasion chia, chlorelli, jagód goji czy acai sprawia, że zapominamy niestety o polskich superfoods, przepełnionych smakiem, dostępnych na wyciągnięcie ręki i w znacząco niższej cenie. Poniżej znajdziecie te z nich, które uważamy za najbardziej niedoceniane i na które szczególnie chcielibyśmy zwrócić waszą uwagę.

Aronia

Cierpkie owoce aronii zawierają liczne antyoksydanty, garbniki, witaminy C, B2, B6, E, PP, P oraz składniki mineralne takie jak miedź, kobalt, bor, lit czy mangan. Regularne spożywanie tych owoców wzmacnia odporność, łagodzi stany zapalne i oczyszcza organizm. Przetwory z aronii pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze oraz korzystnie wpływają na poziom złego cholesterolu LDL. Bioflawonoidy obecne w aronii opóźniają postępowanie chorób narządu wzroku: jaskry, zaćmy, zwyrodnienia plamki żółtej (AMD), poprzez poprawę pracy drobnych naczyń krwionośnych. W jakiej postaci można spożywać owoce aronii? Podstawowym przetworem jest dżem, który - by polepszyć jego smak - dosłodzić można jabłkami. Można ją spożywać także w postaci soku, konfitur, nalewek, czy sosów do mięs.

Rokitnik

Jego małe, pomarańczowe owoce są u nas zdecydowanie niedocenianie, biorąc pod uwagę to, jak bogate są w witaminę C. Zawartość kwasu askorbinowego w owocach rokitnika jest większa, niż w przeważającej większości owoców roślin jagodowych i sadowniczych! Kolejną zaletą tej polskiej rośliny jest to, że gromadzi w swoich owocach i nasionach nienasycone kwasy tłuszczowe, których regularne spożywanie jest bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu. Cierpki smak zawdzięcza on z kolei związkom fenolowym, które - dzięki właściwościom przeciwutleniającym - zmniejszają frakcję “złego” cholesterolu LDL i zwiększają frakcję “dobrego” cholesterolu HDL, a także zmniejszają ryzyko tworzenia się nowotworów i spowalniają starzenie się komórek. W jakiej postaci można spożywać rokitnik? Jego owoce świetnie nadają się na przetwory: soki, konfitury, dżemy czy galaretki. 

Róża

Owoce róży nie są obecnie doceniane w naszym kraju, mimo ich wspaniałych właściwości. Oprócz bardzo dużej ilości witaminy C (która jest większa niż w cytrusach!), jej owoce zawierają szereg garbników, flawonoidów, karotenoidów i witamin (A, B1, B2, E, K, kwas foliowy), bardzo pozytywnie wpływających na nasz organizm. U osób spożywających ekstrakt z owoców róży zaobserwowano także podwyższone poziomy gammaglobulin, neutrofili i monocytów - cząsteczek, które bronią nas przed infekcjami. Ich działanie moczopędne, od lat promowane przez nasze babcie, też nie jest mitem - róża przyśpiesza wydalanie moczu, oczyszczając układ wydzielniczy nerek. W jakiej formie możemy skorzystać z korzyści, jakie zapewniają nam owoce tej super-rośliny? Możemy przygotować z nich soki, dżemy, konfitury, galaretki, a także nalewki.

Czosnek

W jednym ząbku czosnku znajdziemy związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy B1, B2, PP, C, prowitaminę A, liczne sole mineralne (potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (kobalt, chrom, nikiel). Udowodnione zostało korzystne działanie czosnku w infekcjach wirusowych układu oddechowego, co przemawia za tym, by często sięgać po czosnek w okresie jesienno-zimowym, by uchronić organizm przed zachorowaniem. Czosnek wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zawału serca oraz udaru. Ponadto, hamując działanie enzymu ACE, obniża ciśnienie tętnicze, a przyspieszając pracę jelit zapobiega powstawaniu wzdęć.  Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, zwalcza wolne rodniki, opóźniając starzenie się komórek organizmu. W jakiej postaci czosnek zachowuje najwięcej wartości odżywczych? Najlepiej byłoby spożywać świeży czosnek, gdyż poddany obróbce termicznej traci część swoich właściwości. Dostępne są bezzapachowe suplementy diety, dzięki którym unikniemy przykrego zapachu z ust. Samemu możemy też zrobić syrop z czosnku i profilaktycznie zażywać jedną łyżkę dziennie.

Kiszona kapusta

Kiszona kapusta zawiera dużą ilość witaminy C, której zawdzięczamy m.in. odporność naszego organizmu, witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, potas, żelazo i wapń. Znajdujący się w niej kwas mlekowy, powstały w procesie fermentacji, zachowuje prawidłową florę bakteryjną jelit, a działanie oczyszczające kiszonej kapusty oraz wysoka zawartość błonnika powodują, że jelita mogą wchłaniać większą ilość witamin i minerałów z pożywienia. Bardzo niska kaloryczność sprawia, że kiszona kapusta jest świetnym składnikiem diety. Dla zachowania wartości odżywczych nie należy poddawać jej obróbce termicznej. Najlepiej spożywać ją na surowo, z dodatkiem jabłka lub marchewki.

Organizatorzy

Organizatorzy